Dyr og julemat

Nå er julen rett rundt hjørne, og vi har allerede begynt å spise julemat.
Alle har ikke like godt av mye julemat, og for enkelte kan det være direkte farlig. Vi tenker da på våre firbente venner.

Hvor mye skal vi stresse med hva vi putter inn i våre dyr?
Tja, vi som jobber med dyr mener at det vi putter inn i dyra våre kun skal komme fra dyrebutikken, så da er jo denne artikkelen egentlig unødvendig fordi svaret er enkelt. Kommer det fra dyrebutikken, ja da kan du gi det til dyret.
Kommer det ikke fra dyrebutikken?, da er det ikke noe dyret vårt trenger.

Argumentene mot denne regelen er mange. Dyrebutikker har ikke bedre kvalitet enn andre steder, hunden min har fått middags rester hele sitt liv og ser kjempebra ut, hunden min blir så glad når den får brødskive med leverpostei til frokost, en liten ribbebit har aldri skadet noen o.s.v.

En del av diskusjonene tar vi senere, men vi kan vel være enige om at de fleste av oss er flinkere med å passe på hva vi gir dyra våre, enn hva vi putter i oss selv? – og for dyra sin del trenger kanskje ikke å bryte denne vanen?

Sunn fornuft er alltid best, så i denne artikkelen skal vi kun ta for oss hva som er direkte skadelig.

Sjokolade inneholder teobromin, et stoff som hunder er sensitive for og som kan forårsake sjokoladeforgiftning. Har hunden fått i seg mye sjokolade, som dessuten er mørk, kan den til og med dø.

Sjokolade
De fleste voksne vet at sjokolade er skadelig for hunder, men vet barna dette?
Regel èn er alltid lettes, kommer det fra dyrebutikken?
Dersom man ikke følger regel èn så bruk litt tid på å forklare barn, og ikke minst gjester hva som er ok å gi husets dyr, og hva som ikke er ok.
Gjester som ikke har dyr selv er ofte de verste, ikke alltid lett å si nei når de “umerket” putter noe i de firbeinte som er så glad for besøk og mye ekstra oppmerksomhet.

Sukker
Dyr får like mye vondt i magen som oss av sukker, og sukker burde vi alle holdt oss unna, men hva er vel bedre enn søtsaker?
Det som kan være en grei påminner er å passe på innpakningen. De fleste dyr som blir skadet av sukker er de som finner og spiser papiret med sukkerrester på. Og spesielt der hvor det samles mange barn, så havner papiret etter søtsakene overalt, og vi vet hvem som finner det da.

Den farlige julematen
Generelt er kjæledyr tilpasset et naturlig kosthold som de har blitt tilpasset fra vill tilstand. Hunder er ulver og katter ligner veldig på arter som finnes i Midt-Østen og Afrika hvor de stammer fra. De foretrekker derfor å spise kjøtt og animalske produkter, og i mindre grad planter, selv om både hunder og katter spiser for eksempel gress, og hunder kan spise bær og frukt, sier førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm, som forsker på blant annet fôr til rovdyr ved Norges Miljø og Biovitenskaplige Universitet, til KK.

Det er derfor de har lav toleranse for kakao (teobromin) og lignende stoffer som koffein og teofyllin som finnes i te. Det er bare teobromin som er et problem, og kun for hund fordi katter ikke liker sjokolade, forteller Ahlstrøm.

Ahlstrøm mener du ikke trenger å ha omfattende kunnskap om ernæring for at den firbente skal ha det bra, men at dyreeiere i det minste bør ha en plan for hvor mye mat som skal gis, for å unngå at dyret blir overvektig. Mesteparten av det de får i seg bør være dyrefôr som dekker hele næringsbehovet i hvert måltid.

De fleste foretrekker å bruke et kommersielt fôr og da vil alle næringsstoffer være dekket. Bruker man matrester i tillegg må mengden være begrenset til for eksempel 20 prosent av dagsrasjonen, mener han.

Vi lar ofte godteri, sjokolade, kaker og nøtter ligge fremme, og det kan være fristende for de fleste firbeinte.

Unngå F-bein
Unngå å gi hunden bein som begynner på F: får, fugl og fiskebein. Hunder har heller ikke godt av fet og salt mat, råder Lena Bjurström, veterinær på Agria Dyreforsikring.

Visse typer mat kan føre til alvorlige konsekvenser for dyrene, og her er en oversikt over hva kjæledyret ditt IKKE skal ha:

Rosinger og druer Kan gi nyresvikt hos hunder og er også giftig for katter. Får hunden din i seg for mye rosiner kan dette være dødelig. Symptomer på forgiftning er diaré, nedsatt matlyst, magesmerter og bevisstløshet.
Nøtter Kan sette seg fast i luftveiene eller tarmene, fordi hunder som regel svelger de hele. Macadamianøtter er spesielt giftig og symptomer på forgiftning er oppkast, feber og svakhet.
Sjokolade Inneholder teobromin som er svært giftig for hunder og katter. Jo mørkere sjokoladen er, inneholder den som oftest mer teobromin. Symptomer på forgiftning er oppkast, uro, skjelving og økt drikkelyst. Alvorlig forgiftning kan føre til hjertepåvirkning og kramper.
Løk og hvitløk Kan føre til anemi, blodmangel og mageknip. Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré, nedsatt appetitt og sikling.
Salt For mye salt kan føre til skade på nerver og blodkar. Symptomer på forgiftning er uro, muskelrykninger, ustø gange og diaré.

Husk at det beste for hunder og katter er maten som er laget for akkurat dem, og om du vil gi de noe ekstra så finnes det mange gode alternativer tilpasset nettopp dette i dyrebutikken!

Juledekorasjoner og krøllete gavebånd.
Én av juledekorasjonene du skal være ekstra forsiktig med er planter og blomster. Flere av de typiske juleblomstene vi tar inn i huset kan være svært giftige for både hunder og katter. Vi dekorerer huset med flere blomster som kan se fristende ut for våre kjæledyr, uten å tenke over konsekvensene av valget. Mange tror at dyrene har et instinkt som forteller hva de ikke kan spise, men det har de dessverre ikke. Derfor er det viktig å være oppmerksom på hvilke blomster du tar i bruk som pynt og hvor de plasseres.

Alvorlige skader
Julepresanger og julepynt kan gi alvorlige skader om ulykken er ute. Ødelagte julekuler av glass kan gi stygge kuttskader. Gavebånd er morsomme å leke med, men om hunden skulle tygge i seg dem kan tarmene snøres sammen og skjæres i stykker, med skadede tarmpartier som følge.

– Pass også på at hunden ikke tygger i seg julepynt eller barnas leker. Man slutter aldri å overraskes over alle merkelige ting som plukkes ut av hundemager: valnøtter, legobiter, små leker, til og med støvkluter og nylonstrømper, forteller veterinær Bjurström.

Eksempel på noen giftige juleplanter:

Amaryllis Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
Hyasint Løken er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
Julerose Hele planten er giftig.
Lilje Ufarlig for hunder. Hele planten er giftig for katter. Kan forårsaker nyresvikt og i verste fall død.
Misteltein Bladene og bærene er giftige. Forårsaker diaré og oppkast.
Tazett Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
Tidløse Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast, blodig diaré, sirkulasjons- og pusteproblemer.
Tulipan Løken er giftig. Forårsaker oppkast og magesmerter.

Se hele listen hos Agria dyreforsikring her.

Har uhellet skjedd?
Har ditt kjæledyr blitt forgiftet må en veterinær kontaktes så raskt som mulig.
Dersom du ikke har lagret nummer til veterinærvakta, så finner du dette på Google.

Ønsker dere alle en riktig god jul.

Har du lyst på en positiv gave til din hund og katt hver måned? Abonner på Dogpack eller Catpack hos Tropehagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppsummert er det, nå før juletider, viktig å tenkte over hvilke blomster som står til pynt og hva slags mat som står på bordet, spesielt når ingen er hjemme. Da kan du være trygg på at julefeiringen ikke ender opp med et utslått hund, eller i verste fall et besøk hos veterinæren.

Linker med info:

Visited 625 times, 2 Visits today

Kanskje liker du dette også?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *